Forumul „Mihai Eminescu”
Forum dedicat poetului național și admiratorilor acestuia!
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forumul „Mihai Eminescu” | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUMUL „MIHAI EMINESCU”

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
adee Profile
Femeie
24 ani
Mures
cauta Barbat
24 - 59 ani
Forumul „Mihai Eminescu” / Colecţia de cărţi... / „Poesii” - istorie și impresii  
Autor
Mesaj Pagini: 1
wham.doggie
Administrator

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 11
„Poesii”, da, este (se pare) unicul volum apărut în timpul vieții lui Eminescu. Din câte am citit, poetul nu a fost încântat de apariția lui. Există și o mulțime de mistere legate de această carte, pornind numai de la semnificațiile graficii. Într-o anumită măsură (mai mare, aș zice), cred că „autorul” este și Titu Maiorescu, fiindcă el s-a achitat onorabil și iute de editarea volumului. Pe lângă prefața ediției întâi și studiul „Poetul Eminescu”, Maiorescu a modificat o bună parte din poeziile lui Eminescu, ceea ce ar fi trebuit să nu se întâmple, întrucât stilul eminescian ar fi putut să-și piardă din calitățile originale. Nu trebuie privită ca pe o greșeală uriașă, fiindcă Eminescu nu ar fi fost atât de celebru dacă Maiorescu nu se implica și mai ales, dacă nu apărea cartea. Era o metodă mai elegantă (și comodă ) de a lectura poeziile sale - altminteri, trebuiau răsfoite ore-n șir numerele revistei „Familia”, „Convorbiri literare”, etc. Așa cum zicea Maiorescu într-o scrisoare, cartea a ajuns să fie citită inclusiv de „cucoanele din mahalaua Tirchilești”  , lucru care demonstrează succesul neașteptat al colecției de poezii.

Am atașat aici și coperta ediției princeps, în caz că doriți să aveți o reprezentare mai clară a istoriei.

Voi continua povestea într-o altă postare.

„poesii” istorie și impresii „poesii”, da, este (se pare) unicul volum timpul lui eminescu. din

20.5KB


pus acum 6 ani
   
wham.doggie
Administrator

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 11
REVENIND...

Se spune că, încă din primăvara anului 1883, Mihai se pregătea să trimită la tipar cartea. Acesta și-a propus să-și scrie în două caiete mari opera, în întregime, fără mâzgăleli sau corecturi vizibile. Nu mai are timpul necesar și se axează pe altceva. Totuși, grăbit și ambițios, se pomenește într-o bună zi cu un pachet de manuscrise pe care i-l înmână lui Titu Maiorescu, apropiat al său. Din nefericire, se ivise ziua neagră de 28 iunie când Eminescu a fost diagnosticat cu o boală mortală, iar contactul cu editura (și literații) rămăsese suspendat pentru o vreme. Așadar, proiectul inițial eșuase. Ar fi dorit ca primul său volum să se numească „Lumină de lună”.

Din fericire, cineva nu rămăsese nemișcat de soarta poetului. Acea persoană era întocmai Titu Maiorescu, salvatorul poetului Eminescu. Chiar și astăzi rămân impresionat de modul său de gândire; continuarea proiectului venise subit după o concluzie: „Probabil că va muri curând omul Eminescu, iar atunci va muri și politicianul, și jurnalistul, și amicul, însă nicidecum poetul, care are diamante”. În acest mod, Maiorescu se achită onorabil de editarea volumului. Se pare că selecția poemelor este realizată tot de editor, care a întocmit și prefața. Totodată, Maiorescu nu a utilizat variantele de pe manuscrise pentru poeziile deja publicate - s-a folosit de variantele expuse în Convorbiri literare. Din „Luceafărul” s-au omis strofe întregi, iar alte poezii au fost schimbate atât în titlu, cât și în versuri. Nu știm exact din ce cauză s-au produs asemenea erori, dar meritul apariției unui volum semnat de Mihail Eminescu i se datorează numai lui Maiorescu, fără „doar și poate”.

În final, volumul, intitulat „Poesii” apare pe data de 21 decembrie 1883, la editura „Librăriei SOCECU & Comp.”, ca un dar de Crăciun pentru Eminescu. Acesta, însă, nu a fost încântat de apariția lui - după ce l-a citit, l-a rupt și l-a călcat în picioare.


pus acum 6 ani
   
wham.doggie
Administrator

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 11
Am să încarc un link către un fişier .TORRENT care conţine două PDF-uri cu ediţia princeps.
Sper să fiţi încântaţi!!1


pus acum 6 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la